torsdag 18 februari 2010

Brödbaket & recept

Brödet blev ganska lyckat. Men jag glömde ta lite bilder igår, så därför blir det lite bilder på en bit bröd.

För den som är intresserad så kommer receptet här:

Dag 1
3 dl femflingsblandning,(kan bytas mot t ex havreflingor, rågflingor, dinkelflingor eller vad som finns i skåpet)
2 dl fullkornsdinkel
1 dl kruskakli
7 dl kallt vatten
1 rivet äpple
Blanda ihop allt i en bunke täck över med plastfolie och låt det stå till nästa dag, gärna längre.

Dag 2
50 g jäst
3 tsk salt
4 dl kallt vatten
ca 18 dl dinkelsikt

Smula jästen, på med saltet och vatten, sen i med blandningen från dag 1. Blanda runt häll sen i dinkelsikten, inte allt på en gång kanske utan ta lite i taget så det inte blir för mycket.
Kör allt i maskin ca 7-8 minuter, knådar du för hand får du dubbla tiden, pust och stånk;o)
Låt jäsa övertäckt i 1½-2 timmar. Baka ut 4 bröd, antingen i brödformar eller i långpanna. Jäs ca 35 min.

Ugnen på 250 grader i 5 min, sen sänk till 175 grader i ca 30 min. Knacka på brödet, det ska låta ihåligt. Då är det färdigt. Lycka till!


2 kommentarer:

  1. MUMS! Du är ju världsbäst på att baka bröd mor!!

    Puss puss

    SvaraRadera
  2. Måste absolut prova baka detta bröd. TACK för receptet! - kram från Britt-Inger

    SvaraRadera